Relatie tusen slechte mondhygiëne en hart- en vaatziekten

Naar aanleiding van de Werelddag van de Mondgezondheid op 20 maart 2018 werd een perscommuniqué verspreid waarin aandacht werd gevraagd voor de relatie tussen slechte mondhygiéne en hart- en vaatziekten. De auteurs, drie artsen en twee tandartsen, hebben ervoor gezorgd dat het artikel werd bezorgd aan huisartsen en cardiologen.

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds een belangrijke doodsoorzaak in Belgié. In 2015 was dit met 27% de tweede doodsoorzaak voor mannen en met 32% de belangrijkste voor vrouwen. Het aanduiden van risicofactoren kan een aanzienlijke gezondheidswinst opleveren, zeker wanneer ze gemakkelijk opspoorbaar en invoerbaar zijn.

Uit onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen een slechte mondhygiéne en hart- en vaatziekten.

De boodschap is dan ook duidelijk: ga tijdig naar uw tandarts, Ook als u geen klachten heeft. Bij chronische ziekten (diabetes, verhoogde bloedruk, is het belang van een preventief mondonderzoek nog groter en behoort de huisarts samen te werken met de tandarts bij de oppuntstelling van de behandeling van deze chronische ziekte (inclusief de medicatie). Doch het periodiek mondonderzoek is voor de ganse bevolking een belangrijke preventie van hart- en vaatziekten.

Bron: VVT Magazine April 2018, Dr. D. Duyck, Dr. W. Haenen, Tandarts A. Mestrum, Dr. Ph. Van Cauwelaert, Tandarts C. Van Meir