Wat is bruxisme?

Bruxisme is een medische term voor zowel tandenknarsen als kaakklemmen.

Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen en veroorzaakt soms een knarsend geluid. Tandenknarsen doe je meestal ’s nachts tijdens je slaap.

Kaakklemmen is het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen, zonder je kaken heen en weer te schuiven. Dit kan je overdag doen maar ook in je slaap en al dan niet afwisselend met tandenknarsen.

Het komt vaak voor en dit zowel bij kinderen als volwassenen.

DIAGNOSTIEK

Veel mensen realiseren zich niet dat ze dit doen. Familieleden kunnen ’s nachts knarsende geluiden opmerken of je tandarts kan tijdens een controle abnormale gebitsslijtage vaststellen. Zelf kan je opmerken dat je tanden en kiezen gevoeliger worden of kaak- en nekspieren pijnlijk zijn bij het opstaan. Wanneer je vermoedt dat je aan tandenknarsen of klemmen doet, is het aan te raden om je gebit te laten onderzoeken door je tandarts en mogelijke oorzaken te bespreken. De exacte oorzaak is soms moeilijk te achterhalen. Stress, slaapstoornissen, alcoholgebruik, roken en bepaalde medicijnen worden in verband gebracht met knarsen en klemmen.

GEVOLGEN

Bruxisme is niet onschuldig en heeft een schadelijke invloed op het gebit. Door tandenknarsen kan het glazuur van de tanden afslijten. Dit maakt de tanden gevoeliger en vatbaarder voor gaatjes. Behalve slijtage kunnen de tanden zelfs barsten of breken. Bij tandklemmen kunnen er stukjes glazuur afspringen. Herstellingen gaan hierdoor ook minder lang mee.

Daarnaast kan het ook leiden tot andere complicaties zoals slaapgebrek, hoofdpijn, vermoeidheid, nek- schouderklachten, pijnlijke kaakgewrichten- en kaakspieren.

BEHANDELING

Als eerste stap is het belangrijk om te erkennen dat je knarst of klemt. Je tandarts zal je nodige uitleg en adviezen geven en mogelijks een opbeetplaat aanbevelen. Dit is een uitneembare, doorzichtige plaat van kunsthars die over de boventanden wordt aangebracht en ’s nachts wordt gedragen. Dit plaatje helpt (verdere) gebitsslijtage te voorkomen en kan eventuele pijnklachten aan het kaakgewricht verminderen.

Daarnaast kan een kinesist je helpen met diverse oefeningen gericht op het verminderen van klemmen en eventueel daaruit voorkomende kaakklachten.

Bruxisme Tandartsen Klaverblad